На Европейския конгрес по кардиология беше представено най-мащабното като брой включени

...
На Европейския конгрес по кардиология беше представено най-мащабното като брой включени
Коментари Харесай

Проф. Кътова: Вече има нов подход в терапията при сърдечна недостатъчност

„ На Европейския конгрес по кардиология беше представено най-мащабното като брой включени участници изследване за сърдечна недостатъчност при пациенти със непокътната изтласна секта. Едно от тези изследвания е извършено в 11 страни и в у нас в това число, където са взели участие близо 500 българи “. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ началникът на Отделение по неинвазивна кардиология в Националната кардиологична болница проф. Цветана Кътова. Тя е народен координатор и на двете клинични изследвания с български пациенти.

Над 6 милиона са пациентите със сърдечна непълнота в света. Около 75 хиляди от българските пациенти са от вида със непокътната изтласна секта. Досега тези пациенти бяха обречени да нямат достъп до терапия.

Вече има безапелационни научни доказателства за един клас лекарства, които трансформират ориста им и се явяват ефикасна лечебна процедура. Това са медикаменти, които са били предопределени за ендокринологията, за пациентите с диабет вид 2, само че се оказва, че те имат доста по-добър резултат в кардиологията при сърдечната непълнота.

На Европейския конгрес по кардиология е показан нов метод при лечението за тези заболели. Той разрешава доста по-ефективно да се доближи до лекуване и удължение на живота на тези пациенти.

При сърдечната недостатъчност сърцето не може да работи добре, пациентът има възприятието за отмалялост, понижени придвижвания, неспособност за осъществяване на нормални дейности, зной, повишен черен дроб, оточен синдром. За сърдечната непълнота дълго време се считаше, когато помпената функционалност на сърцето, изтласткването е нарушено. То се мери с индикатора - изтласна секта. Когато тя е под 40 на сто - приказваме за сърдечна непълнота.

„ За страдание се оказа, че има също толкова пациенти с тези признаци и с релативно непокътната изтласна секта. При тези пациенти мускулът е неразтеглив, не е разтеглив и при едно натоварване кръвта застоява към белия дроб, води до зной и до оточен синдром. И по този начин сърдечната недостатъчност е безусловно идентична при двата огромни фенотипа - със непокътната и с редуцирана изтласна секта. Пациентите със непокътната изтласна секта до момента нямаха лекуване. Но към този момент има такива лекарства и мисля, че пациентите със сърдечна непълнота живеят в доста забавни времена. Защото новият клас лекарства има безапелационен резултат и при двата фенотипа “, сподели проф. Кътова.

По думите й страничните резултати са извънредно редки – леко намаляване на кръвното налягане и моментни промени в лабораторните индикатори.

„ Вече има и нов метод в терапия при сърдечната непълнота, който разрешава доста по-бързо да се доближи до дълготраен лековит резултат и ориста на тези пациенти се променя революционно. Класическият поход е стъпаловиден – стартира се с един клас медикамент, последователно се покачва дозата, по-късно се включва нов клас медикамент… Съвременният метод, въз основата на доста съществени разбори, е едновременното включване на четири класа лекарства с съкращаване на дозата. Това разрешава в границите на 4 месеца пациентът да доближи нужната си терапия. Доказано е, че новият метод се удължава предстоящата дълготрайност на живота на пациент на 55 година с 14 години, а времето до първа хоспитализация се удължава на близо 7 години. Това е извънредно безапелационен резултат ", добави още проф. Цветана Кътова.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР